Monday, January 6, 2014

Tap dance


Jazz is a fun dance style that relies heavily on originality and improvisation. Many jazz dancers mix different styles into their dancing, incorporating their own expression. Jazz dancing often uses bold, dramatic body movements, including body isolations and contractions.





Tap dansı bir kişinin tap ayakkabılarını yere vurarak bir vurmalı çalgı (perküsyon enstrümanı) gibi kullanmasından meydana gelen danstır. Dolayısıyla aynı zamanda bir müzik türü olarak da düşünülmektedir.
İki büyük varyasyonu vardır: ritim (Jazz) tap ve Broadway tap. Broadway tap dans kısmına daha çok yoğunlaşır, genellikle müzikal tiyatronun içinde kullanılır. Ritim tap ise daha çok müzikalite üzerine yoğunlaşır ve ritim tap yapanlar kendilerini Jazz geleneğinin bir parçası kabul ederler.
Ses, burun ve topuk kısmında metal bir parça bulunan ayakkabıların kullanımıyla oluşturulur.
Tap dansının kökenleri hem Afrikan Amerikan danslarına hem de İrlanda step dansına dayanır.
1950’lerde eğlence anlayışının değişmesiyle yeni jazz dansı ortaya çıkmıştır. Bugün bahsettiğimiz jazz dansı da tap dansından gelişerek ortaya çıkmıştır, dolayısıyla iki dans birçok ortak hareketi barındırmaktadır.
Tap dansı hem müzik eşliğinde, müziğin ritmi takip edilerek, hem de müziksiz yapılabilir. Müzik olmadığı zaman tap dansçıları farklı adımları kullanarak kendi ritimlerini yaratır.
Hoofer’lar genel olarak “yere yakın” dans eden tap dansçılarıdır, gövde ve kollarından çok ayaklarını kullanırlar. Bu çeşit tap dansı aynı zamanda “ritim tap” olarak bilinen ve eskiden Amerika’daki kölelerin dansının bir parçası olan türdür.
Yaygın tap adımları shuffle, shuffle ball change, flap, flap heel, cramproll, buffalo, Maxi Ford gibidir.

http://dance.about.com/od/typesofdance/tp/Dance_Types.htm
http://www.tabsanat.com/tr/kurslarimiz/kurslarimiz/tap




No comments:

Post a Comment