Friday, January 3, 2014

Beirut skiing _Beyrut kayak

Beyrut’un yanıbaşı kayak merkezi


Canlı gece hayatı, iddialı restoranları, Akdeniz ruhunu Ortadoğu’nun renkleriyle buluşturan zengin kültürel yapısıyla tanıdığımız Beyrut yazın kumsallarıyla, kışın kayak merkezleriyle turist çekiyor. Kentin çevresinde karayoluyla en yakını 43, en uzağı 130 kilometre uzaklıkta altı kayak merkezi bulunuyor. Bu merkezler pistleri kadar lüks otelleri, restoranları, gece kulüpleriyle de Ortadoğu zenginlerini ağırlıyor. Kayaksever gezgin Ayşe Kaynarcalı izlenimlerini yazdı.











Denizi, güneşi, tarihi ve doğal güzellikleriyle tanınan Lübnan’ın neredeyse bir asırlık kayak geçmişine sahip olduğunu duymak çoğumuzu şaşırtabilir. Oysa Lübnan, hem usta kayakçılar, hem de yeni başlayanlar için farklı seçeneklerdeki pistleri ve modern donanımlı kayak otelleriyle benzersiz bir kış ve kayak tatili alternatifiniz olabilir.
Sabahları kıyıya paralel ve çok dar bir sahil şeridindeki dağın tepesinde, bir yandan kayak yapıp, bir yandan panaromik Akdeniz manzarasının tadını çıkarırken, öğleden sonranızı güzelim Akdeniz’in turkuaz renginin kıyısında, kumlara uzanıp, denizin ve güneşin tadını çıkararak geçirebilirsiniz. Misafirperver ve sıcak insanların ülkesi Lübnan’da yaz ve kışın keyfini bir arada çıkarabilirsiniz.
Her seviyeden kayak tutkunu ve hemen her bütçeye uygun tatil seçenekleriyle Lübnan son yılların alternatif kayak tatili rotaları içinde yer alıyor. Hem kayak, hem de son yılların en hızlı gelişen spor dallarından snowboard için bakımlı yamaçları, dünya standartlarında altyapı ve tesisleri ile yaşanmaya değer bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Lübnan, karayoluyla bir baştan diğerine 3 saatte katedebileceğiniz kadar küçük bir ülke aslında. Bekaa Vadisi’ni oluşturan iki dağ sırası var Lübnan’da. Bunlardan özellikle Beyrut’a yakın olan batı yamaçları en iyi kayak imkanlarını sunuyor. Yani Beyrut’tan sadece yarım saat uzaklaştığınızda kendinizi bir kayak merkezinde bulabiliyorsunuz.

ORTADOĞU’NUN EN GÖZDE TESİSLERİ
Aslında Lübnan’da kayak göreceli olarak çok yeni bir alan gibi görünse de bölge Ortadoğu’da karbeyaz cennet olarak bilinir. Lübnan sözcüğü de Semitik kökenli “Laban”dan türemiştir, anlamı “beyaz” dır. Bunun Akdenizin kıyısında yükselen tepelerdeki karla karşılaşan antik medeniyetlerin, Lübnan’ı tanımlamakta kullandıkları ilk karakteristik özellik olduğu çok açıktır.
Akdeniz’e paralel 170 kilometre boyunca uzanan Lübnan Sıradağları’nın en yüksek zirvesi, deniz seviyesinden 3088 metre yüksekteki Korneh El Sawda. Pek çok kişi yazın zirve tırmanışı için bölgeye akın eder. Lübnan’daki bir çok tepe 2500 metrenin üzerinde, bunlar altı ay karlarla kaplı. Kayak sezonu aralıkta başlayıp nisana kadar sürüyor. Zirveye en yakın kayak merkezi Cedars bölgesinde. Lübnan’ın en yüksek pistleri de burada.
Lübnan Dağı’nın yüksek yaylaları mukavemet kayağı için son derece elverişli. Özellikle kalabalık pistlerden kaçınanlar için ideal. Sannine Dağı’nda, sağ tarafınızdaki 1000 metrelik uçurum ve ayaklarınızın altındaki harika manzarayla kayarken, Ons Bahçeleri’ne ulaşıncaya kadar Grand Coulee yamaçlarında eski bir taş kilise olan Maronit Chapell ve bir Roma tapınağı kalıntılarının yakınından geçer, ipeksi kar üzerinde doyumsuz bir iniş yapabilirsiniz. Son yıllarda giderek daha popüler olan hedikli kar yürüyüşü için kilometrelerce uzunluktaki parkurlar ziyaretçilere keyifli anlar yaşatır. Lift gerektirmeyen, motor ihtiyacı olmayan, eski moda bir insan gücü sporu olan kar yürüyüşü, beyaz örtünün harikulade derinliklerini keşfetmeniz için farklı bir deneyim.
Lübnan dağlarında herkese uygun aktivite bulmak mümkün. Her kayak merkezinde farklı özellikte aktiviteler bulunabilir. Bunlardan Faraya Mzaar en mükemmel altyapıya ve olanaklara sahip merkez. Kayak dışında kar motosikletiyle safari gibi alternatifler sunarken gece hayatı açısından da bölgenin vazgeçilmezlerinden.
Cedars, mukavemet kayağının merkezi olarak doğa aşıkları için, Laqlouq ise yumuşak eğimli pistleriyle çocuklu aileler için daha uygun. Cedars’daki Kadisha Vadisi muhteşem manzarasıyla bir doğa harikası. Olağanüstü bir doğa manzarasının içinden geçerek, görülmeye değer Tripoli’ye sadece bir saatte ulaşabilirsiniz.

100 YILLIK TARİH/_np/4756/15784756.jpg
Lübnan’ın kayak tarihi 1913’te İsviçre’deki mühendislik eğitimini tamamlayıp yurduna dönen Ramez Ghazzoui’nin Lübnan Dağı’nda arkadaşlarına bu sporu öğretmesiyle başlıyor. İlk kayak kulübü 1934’te kuruldu. Bir yıl sonra Fransız Ordusu, sedir ormanlarının bulunduğu bölgedeki Le Grand Cèdre Oteli’nde ilk kayak okulunu kurdu. 1947’de Michel Samen, ülkeye uluslararası şampiyonalarda ilk altın madalyasını getirdi. Ertesi yıldan itibaren Lübnan kış olimpiyatlarına katılmaya başladı. 1950’lerde kayak merkezleri telesiyejlerle donatılınca kayak turizmi patladı. 1961’de Lübnan Kayak Federasyonu kuruldu. Bugün ülkede federasyona bağlı 29 kulüp bulunuyor. (www.lebskifed.com)

CEDARS
Sedir ormanında

Beyrut’un kuzeyindeki Lübnan Dağı “Tanrının Sedirleri” adı verilen ormanlarla kaplı. Ülkenin en eski kayak merkezi Cedars da bu bölgede. Beyrut Havalimanı’na karayoluyla 130 kilometre uzaklıktaki kayak merkezi hilal şeklindeki bir stadyumu andırıyor. Sırtını 3086 metreye ulaşan dağlara dayamış. Oteller ve pistler 2 bin metre irtifadaki bir platoda. Kayak merkezinde beş telesiyej hattı, dört yıldızlı Cedrus Oteli, 12 bar, restoranlar, gece kulüpleri bulunuyor. Farklı zorluk derecelerine göre işaretlenmiş pistleri deneyimli kayakçılar kadar, yeni başlayanlara, çocuklara da hitap ediyor. Lübnan’ın en yüksek kayak merkezi olması nedeniyle, dondurucu soğuğa karşı özellikle içinizi sıcak tutacak giysileri yanınıza almayı unutmayın.

MZAAR
En popüleri

Lübnan’ın en popüler, Ortadoğu’nun en geniş kış tatili beldesi. Beyrut’un kuzeydoğusundaki Faraya Mzaar sıradağlarında. Havalimanına sadece 46 kilometre uzaklıkta. Pistler 1310 metreden, 2465 metredeki zirveye kadar uzanıyor. 42 yamaçtaki parkurların toplam uzunluğu 80 kilometreyi buluyor. 30 bar ve restoran, sekiz gece kulübüyle gece hayatını seven kayakçılar için bir cennet. Konaklama tesisleri her bütçeye uygun seçenekler sunuyor. Bölgenin en prestijli ve merkezi oteli beş yıldızlı Intercontinental Mzaar Otel. Butik otel tercih edenler için ise Jabal Dib telesiyejinin yanındaki Aux Cimes Du Mzaar Resort uygun seçenek.

FAQRA
En yakını

Mzaar zirvesinin hemen altındaki kayak merkezi Beyrut Havalimanı’na 43 kilometre uzaklıkta. Faqra, 1980 metre rakımda. Dört telesiyej mevcut. Bölgedeki oteller arasında L’Auberge De Faqra Club ve Terrebrune kayak tatili için uygun konaklama olanakları sunuyor. Dağdaki gece kulüpleri, sekiz restoran ve bar günü pistlerde geçiren kayakçıların gece mekanı. Gece hayatıyla ünlü Mzaar tesisleri de üç kilometre uzaklıkta.

LAQLOUQ
Çocuklu aileler için

Cubeyl (Byblos) bölgesinde, son yıllarda popülaritesi gittikçe artan bir kayak merkezi Laqlouq. Beyrut Havalimanı’na 62 kilometre uzaklıktaki köyün pistleri 1750 metreden 1920 metreye kadar yükseliyor. 130 ve 1017 metrelik iki telesiyeje sahip. Sekiz restoran, bar ve dört otel bulunuyor. Tesisler çocuklu aileler için son derece uygun.

ZAAROUR
Doğal güzellikleri görülmeli

Sannine Dağı’ndaki kayak merkezi Beyrut Havalimanı’na karayoluyla 54 kilometre uzaklıkta. 2000 metre yükseklikteki merkezde yedi telesiyej, 60 odalı bir otel, dört restoran bulunuyor. Dağ doğal güzelliğiyle öne çıkıyor. Mutlaka görülmeli.

QANAT BAKISH
Havalimanından 1,5 saat uzaklıkta

Beyrut Havalimanı’na 47 kilometre uzaklıktaki kayak merkezine karayoluyla yaklaşık 1,5 saatte ulaşılıyor. 2050 metre rakımdaki tesislerde üç teleferik hattına sahip bir otel, iki restoran bulunuyor. Sakin ve rahat bir kayak merkezi.

NASIL GİDİLİR?
THY ve Pegasus’un İstanbul’dan her gün tarifeli sefer düzenliyor. Middle East Airlines bir başka alternatif. Beyrut Refik Hariri Havalimanı şehir merkezine karayoluyla sadece 15 dakika uzaklıkta. Kayak merkezlerine en fazla iki saat içinde ulaşabilirsiniz. Turizm şirketleri aracılığıyla paket kayak tatili satın alabilir, kültür turlarıyla kayak tatilinizi birleştirebilirsiniz. Kayak merkezleri, hava durumu, oteller hakkında internetten bilgi alabilirsiniz. (www.skileb.com)


No comments:

Post a Comment